Solicita o oferta personalizata pentru proiectul tau


MA INTERESEAZA:

caramida decorativaadeziv fixarechit de rosturiaccesorii montaj

DORESC SA PRIMESC SUPLIMENTAR SI:

BrosuraFisa TehnicaCertificat CE

Am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord cu prelucrarea datelor inscrise mai sus.

Urmareste-ne si pe Social Media

Scoala Tienen

Material: Caramida aparenta FARO Grau-Nuanciert, Glatt

 

 

Proiectul

 

Tienen este un orasel flamand, cu 30,000 locuitori, situat la jumatatea distantei dintre Bruxelles si Liège. Scoala PSBO din Tienen s-a mutat recent intr-o noua cladire moderna, situata in vecinatatea centrului vechi al orasului. Proiectarea noii cladiri a fost atribuita, in urma licitatiei publice, biroului de arhitectura B-ILD Architects din Bruxelles. Pentru a solutiona dificultatile impuse de terenul in panta, proiectantii au dezvoltat un complex format din doua structuri paralele, dispuse perpendicular pe artera principala de acces; cele doua corpuri de cladire sunt unite de o sala de sport care este partial coborata in pamant si o curte interioara, situata deasupra salii de sport si delimitand suprafata dintre cele doua corpuri.

 

Ambele cladiri sunt prevazute la primul nivel cu geamuri inalte, dispuse de la podea pana la tavan. Prin contrast, nivelul superior, elevat pe suporti din otel, dispusi in V, a fost prevazut la exterior cu placi din caramida aparenta de culoare gri; aici, cele doua corpuri ies in afara perimetrului cladirii, inspre strada principala.

 

Noua cladire ofera o perspectiva arhitecturala inedita datorita locului de joaca situat pe acoperisul salii de sport. Situat la 4 m deasupra pamantului, locul de joaca este asigurat cu balustrada pentru a crea un spatiu protejat pentru copii. Scarile principale sunt realizate din beton ranforsat si functioneaza ca un element suplimentar de legatura cu imprejurimile; permite si accesul direct in ambele aripi ale scolii, avand si rol de spatiu de intampinare si pauza pe durata pauzelor.

 

Mediu educational stimulant

 

Pentru a crea un mediu placut si sigur pentru copii, arhitectii au pus accent pe siguranta si acces facil: „Scoala trebuie sa fie un spatiu unde copiii sa se simta ca acasa si care sa stimuleze asimilarea de cunostinte si dezvoltarea“, a spus arh. Stephanie Vander Goten in descrierea abordarii proiectului de catre echipa responsabila de proiect. Un alt aspect important a constat si in posibilitatea folosirii spatiilor educationale in scopuri diferite, in functie de necesitatea adaptarii conceptelor educationale. Design-ul noii constructii prevede spatii generoase care fac o trecere lina intre zonele interioare si cele exterioare.

 

“Scoala trebuie sa fie un spatiu unde copiii sa se simta ca acasa si care sa stimuleze asimilarea de cunostinte si dezvoltarea”

 

Caracterul ceramic

 

Design-ul fatadelor a jucat un rol important in proiectarea cladirii. In cerintele beneficiarilor s-a specificat inca de la inceput folosirea caramizii, astfel incat cladirea sa fie in ton cu restul constructiilor din vecinatate, toate realizate sau placate cu ceramica decorativa de tip klinker. S-a dorit un material care sa accentueze design-ul arhitectural modern si astfel s-a ales caramida aparenta tip klinker de culoare gri – FARO Röben. „Caracterul omogen al acestor materiale, alaturi de acuratetea dimensionala au fost criteriile care ne-au determinat sa optam pentru aceasta solutie“, a explicat Stephanie Vander Goten. „Mai mult, materialul are un grad scazut de absorbtie de apa si, prin urmare, atrage putina murdarie. Este o solutie ideala pentru a indeparta eventuale urme de graffiti mai tarziu.“

 

“Caracterul omogen al acestor materiale, alaturi de acuratetea dimensionala au fost criteriile care ne-au determinat sa optam pentru aceasta solutie. Mai mult, materialul are un grad scazut de absorbtie de apa si, prin urmare, atrage putina murdarie.”

 

Culoarea deschisa a placilor decorative din caramida aparenta se imbina perfect cu imprejurimile, cu numeroasele elemente din beton, cat si cu tamplaria de la nivelul superior. Alegerea unui model clasic de dispunere a placilor ceramice pe fatada, alaturi de culoarea inchisa a chitului de rosturi, potenteaza dispunerea simetrica a celor doua corpuri de cladire si accentueaza caracterul artizanal al placarii ceramice.

 

Sursa: Röben Tonbaustoffe GmbH

CATEGORIE
Cultural, Fatada