La montajul placutelor decorative din caramida, se folosesc adezivi flexibili pentru placari grele, in conformitate cu recomandarile producatorului. Adezivul se intinde pe suprafata ce urmeaza sa fie placata cu o gletiera cu dinti, intr-un strat subtire, uniform si apoi se aplica acelasi adeziv si pe spatele placutelor klinker pentru o fixare sigura. Pentru a asigura pastrarea unei distante egale intre placi, se recomanda folosirea distantierilor pentru placi ceramice.
Dupa decorarea intregii suprafete si uscarea adezivului, se poate incepe chituirea rosturilor.
Asigurati-va ca structura suprafetei pe care se realizeaza montajul este una rigida si poate prelua
cu usurinta greutatea materialului.
Masurati suprafata ce urmeaza sa fie placata si trasati linii orizontale de ghidaj care sa va ajute sa aplicati placile cat mai drept.
Pentru placarea si fixarea placilor din caramida klinker, se foloseste un adeziv flexibil pe baza de ciment, material
destinat placarilor grele, in coformitate cu recomandarile productorului. Va recomandam SIKA CERAM 255 STARFLEX, pulbere adeziva cu proprietati de deformabilitate ridicata, destinat lipirii placajelor ceramice cu dimensiuni medii si mari.
Dupa pregatirea adezivului, conform indicatiilor de pe ambalaj, acesta se intinde pe suprafata ce urmeaza sa fie placata cu o gletiera cu dinti, intr-un strat subtire, uniform. Acelasi adeziv se aplica si pe spatele placutelor pentru o fixare sigura.
Se recomanda ca montajul sa se inceapa din partea de jos a peretului, urmand liniile de ghidaj trasate anterior. Asteptati ca adezivul de pe primul rand sa se intareasca bine, astfel incat sa nu permita deplasarea in jos a randurilor superioare. Placutele se fixeaza in pozitia dorita prin apasarea puternica si miscari usoare stanga-dreapta ce vor ajuta la eliminarea bulelor de aer din masa adezivului.
Pentru fixarea corecta si pastrarea aceleiasi distante intre placi, folositi distantieri pentru placari ceramice. Acestia vor permite si redarea modelului dorit pe perete. Dimensiunile recomandate pentru rosturi sunt de 10mm (pentru placile DF de 52mm latime), respectiv 12mm pentru placutele late NF de 71mm latime. Pentru obtinerea unor altfel de efecte se pot folosi si rosturi de pana la 14mm.
Pentru placarile la exterior, aranjarea placutelor klinker se incepe de la colt pana la prima deschidere (fereastra, usa etc.) sau intre deschideri.
La capat de rand si la marginea deschiderilor este recomandata folosirea jumatatilor si/sau a elementelor de colt. In absenta jumatatilor, placutele se pot taia, urmarind pastrarea design-ului urmarit. Pentru taierea placilor la dimensiunile dorite puteti folosi un polizor unghiular cu panza diamantata.
Dupa ce ati placat peretii, asteptati uscarea si intarirea adezivului. Indepartati distantierii si pregatiti umplerea rosturilor.
Se recomanda folosirea unui chit pe baza de ciment cu rezistenta ridicata, special pentru placarile ceramice. Va recomandam SIKA Ceram LargeGrout, chit monocomponent, cu un continut de adezivi ce confera protectie impotriva mucegaiului, bacteriilor si ciupercilor ce ar putea pata sau deteriora chitul.
Chitul pentru rosturi este disponibil in diferite culori. Materialul se aplica cu usurinta cu ajutorul unei mistrii de rosturi (se alege latimea aleasa la grosimea rosturilor). Se executa pentru inceput rosturile orizontale si apoi cele verticale. In functie de aspectul final dorit, dupa aplicarea chitului, acesta se poate modela.
Pentru usurinta in aplicarea chitului , se recomanda folosirea unei gletiere speciale.
Placile decorative se pot fixa prin tesere la ½ caramida (formatul normal NF). In cazul formatelor mici se admite teserea la mai putin de ½ caramida , dar pe min 4.5 cm.
Caramizile pentru zidaria aparenta sunt zidite in modurile traditionale de imbinare , precum “tesut”, “legat” , “bloc” sau “cruce”. Alte teseri stabile sunt modurile “gotic”, “olandez” si “flamand”.
Teserea neordonata nu se conformeaza unei anumite ordonari geometric consecvente.